| Elfelejtett jelszó | RegisztrációLátogatók: 239661Regisztrált felhasználók: 423

Kép feltöltése folyamatban, kérlek várj!
* MALI - ! Szülői Kontroll Ajánlott ! ~ Bamako magyar hangja 2011. Január 28.
* MALI - ! Szülői Kontroll Ajánlott !

Tisztelt és Kedves Olvasóink!
Tegnapi bejegyzésemben elővezettem, hogy Maliról olyan írásos és képekkel ellátott anyagot publikálok a figyelmeztető felirattal, melyet kontrolláltan mutassatok meg a gyerkőcöknek!

Sok tanulságos információt tartalmaz, de szülői érzetetekre bízom, hogy mit engedtek láttatni a gyermekekkel!

Mali híresen a legszegényebb országok vezető szerepét tölti be.
Az alábbi ismertető inkább az országot mutatja be adatokkal, a képeket igyekeztem a jó ízlés és a befogadóképesség határian belül kiválogatni!

Üdv.
Bmh

Jó, ha tudod:
-október 17. a szegénység elleni világnap (http://www.szmm.gov.hu/main.php?folderID=16209&articleID=30822&ctag=articlelist&iid=1)
-ha nem is nagy dolgot, de tenni akarsz valamit, keresd és vásárold a Fair Trade termékeket, melyeket a fejlődő országok lakosai méltányos feltételek között termeltek, készítettek (www.fairvilag.org)
-a Pécsi Tudományegyetemen működik az Afrika Kutatóközpont (www.africa.pte.hu)
-Afrikáért Alapítvány: www.afrikaert.hu
-Afrikai-Magyar Egyesület: www.ahu.hu akik szintén úton vannak Bamako felé!!!

Forrás: h2onews
16/10/2009 (0:56)
A történelemben első alkalommal az éhező emberek száma elérte az egymilliárdot. Afrikában a fejlődés ellenére a helyzet aggasztó: 271 millió alultáplált ember, a lakosság 24%-a. Az arány 12%-kal növekedett a múlt évhez képest – mondta Jacques Diouf, a FAO, az élelmezési és mezőgazdasági világszervezet főigazgatója. Hétfő délutáni felszólalásában Diouf, az Afrikával foglalkozó szinódus különleges küldötte hamgsúlyozta: az éhinségtől megszabadult világ akkor válik lehetségessé, ha megvan rá a politikai szándék. Ebben az elkötelezettségben a vallások felmérhetetlen támogatást jelentenek. Diouf tiszteletét fejezte ki a számos misszionáriusnak és szerzetesnek, akik gyakran nehéz és időnként hálátlan, de mindig nagyon hasznos munkát végeznek a civil társadalom szervezetei oldalán.

Forrás: UNIS/INF/392
Az elmúlt évtizedekben a legtöbb fejlődő ország drámai, mégis gyakran alulértékelt fejlődést mutat az egészségügy, az oktatás és az alapvető életszínvonal területén, közülük éppen a legszegényebb országok mutatják fel a legnagyobb előrelépést.

A várható élettartam az elmúlt 40 évben három volt szovjet tagállamban mellet hat fekete-afrikai országban csökkent: a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Lesothóban, Dél-Afrikában, Szváziföldön, Zambiában és Zimbabwében.

Forrás: Globalance (2007)
Döbbenetes, de tény, hogy miközben a világ élelmiszerkészletei régóta bőven elegendőek lennének a Föld minden lakója számára, az éhezés és alultápláltság több, mint 800 millió embert érint. A fejlődő országokban az éhezés és a szélsőséges szegénység a mai napig a legsúlyosabb probléma, és a népességnövekedés miatt a szélsőségesen szegények száma egyre csak nő.

Az éhezők többsége a harmadik világ országaiban, elsősorban Afrika délebbi területein és Ázsiában él. Az éhezés a szélsőséges szegénység következménye, és sokkal nagyobb arányban érinti a nőket és gyermekeket, mint a férfiakat. Az éhezés lehet akut jellegű, azaz ideiglenesen kialakulhat háborúk vagy természeti csapások miatt. Az éhezők többsége azonban hosszú távon, krónikusan szenved az élelemhiánytól, ami megnöveli a korai gyermekhalandóságot illetve, a – legtöbbször halállal végződő – járványos, és egyéb betegségek terjedését.

Hivatalosan az számít szélsőségesen szegénynek, akinek jövedelme a napi 1 dollárt nem haladja meg. Közöttük találjuk azokat, akik annyira szegények, hogy már ennivalóra sem mindig jut. A puszta létfenntartásért vívott küzdelem megdöbbentően sok, 800 millió embertársunkat érinti, elsősorban a harmadik világ országaiban.

Az éhezők aránya 1990 és 2002 között 20%-ról 17 %-ra csökkent a fejlődő világban. Mivel azonban egy erősen növekvő népességről van szó, ez számukat nem csökkentette, mi több, az 1990-es 800 millióhoz képest 2003-ban 824 milliónyira becsülték a fejlődő világ éhezőinek számát.
2015-ig még 2 milliárddal többen leszünk, az éhezők arányának tehát a mostaninál jóval meredekebben kell csökkennie ahhoz, hogy számuk a felére csökkenjen.

Forrás: Transindex (Bakk-Dávid Tímea összeállítása)
Október 17. a szegénység elleni világnap, hát lássunk néhány globális adatot. A 21. században minden négy emberből egy naponta kevesebb mint 1 dollárból él meg. A nemzetközileg megállapított szegénységi küszöb 2 dollár naponta. Indiában a polgárok egyharmada még 1 dollárnál is kevesebb pénzt keres. Minden nap körülbelül 25 ezer ember hal éhen – vagyis 3,5 másodpercenként egy. Többségük gyerek.

A világon 1,2 milliárd szegény él. A legszegényebb kontinens Afrika, ahol a népesség közel fele, vagyis 300 millió ember éhezik. Az utóbbi 15 évben a szegény afrikai országok több mint 300 milliárd dollár értékű segélyt kaptak – ugyanebben a periódusban közel ugyanennyit költöttek a háborúkra is, infrastrukturális befektetések vagy az oktatás és az egészségügy fejlesztése helyett.
A háborúk ráadásul tömeges elvándorlást, parlagon maradt földeket, munkanélküliséget hoztak. A szegénység másik legfontosabb kiváltó okai a természeti katasztrófák: a hosszúra nyúló aszályok, a földrengések, árvizek, vulkánkitörések.

Hozzászólások

Krisztyn hozzászólása 2011-01-29 19:21:54
Sajnálatos, hogy az afrikai értelmiségiek nem jutnak el addig, hogy mindezzel kezdjenek valamit. Mert igenis annak ellenére, hogy Afrikában sok éhező van, vannak emberek, akiknek igencsak megadatott a jóból, vagy éppen tanultak, és tudnának mit tenni. Ha akarnának... Tudom, hogy az éhezőknek most nagyon jól jön az, amit a csapatok visznek, de sajnos ez olyan, mint széllel szemben pisálni. És most bocsánatot kérek mindenkitől, aki ezzel nem értene egyet.

Csak bejelentkezés után lehet hozzászólni!
További blog bejegyzések Bamako magyar hangja felhasználótól
! 2011. jan. 17. - 18.40 - Spanyolország
! 2. etap teljesítve - PIPA :-) + képek
! 3. etap (5. nap) irány az Atlasz
! 5. etap - jan. 21. - Ait Bheku - Bojdour
! 6. etap - jan. 22.
! 7. etap - jan. 23.
! 9. etap - jan. 25.
! a NAGY átverés...
! A NAGY HÍR!!!
! Bamako-ban a fiúk! ...kofárkodás...
! HÍR a fiúkról !!!
! jan. 23. - hír nélkül Mauritániában...
! közvetítői szünet - pótinfók
! LogSol Fehérvár Team ETAP - jan. 28.
! mai piac...
!* 10. etap - jan. 26.
!* 11. etap - jan. 27.
!* 12. etap - jan. 28.
!* 4. etap - Tazzarine - Ait Bheku 588 km
!* a mai teljesítendő táv ÚTVONAL VÁLTOZÁS!
!* az éjjel eseményei
!* Bamako-s hírek, piacos élmények
!* Búcsú a stábtól! Köszönet!
!* Gibraltári kompok, kikötő
!* NZP fotói a Bamako rajtjáról
!* NZP fotói az első napok útjáról
* Adománykísérő kamionok és a legénység
* Dakar - Szenegál
* Dakar: Lac Rose (Retba tó)
* MALI - ! Szülői Kontroll Ajánlott !
* Mali bemutatása, adatok és tudnivalók
* Mauritánia - ...jó, ha tudod! :-)
* Mauritánia Beach képekben tessék-lássék
* Niokolo Koba National Park
* nosztalgia: 0. etap :-) Fehérvár - 4/1.
* nosztalgia: 0. etap :-) Fehérvár - 4/2.
* nosztalgia: 0. etap :-) Fehérvár - 4/3
* nosztalgia: 0. etap :-) Fehérvár - 4/4
* Nouakchott, Mauritánia fővárosa
* Senegál Beach gyönyörei és hangulatai
*a fiúk tervezett mai éjszakája: Marbella
*Gibraltár, a csodaszép... WOW-videó + tudnivalók
*Gibraltári-szoros: delfinek és bálnák
*Jan. 18. - mai teljesítendő táv, képek
2011. jan. 15. - 20.10
2011. jan. 15. - 22.10
2011. jan. 16. - 01.00
2011. jan. 16. - 07.50
2011. jan. 16. - 11.10
2011. jan. 16. - 13.45
2011. jan. 16. - 19.30 jelentés
2011. Jan. 16. - 23.30
2011. jan. 17. - 08.00
2011. jan. 17. - 10.45
a Fehérvár TV felvétele a CSAPATRÓL - jan. 15.
aktuális etap: Genova - Khenifra
Bamako - jan. 15. - 18.40
Bamako 2011. jan. 15. 11.00
Bamako-sok Székesfehérváron 2011. jan. 15.
Budapest-Bamako 2011 útvonal
Leköszönés - Bamako magyar hangja
online Hajók: Spanyolország-Afrika
Spanyolország - Marokko kompozás
változás Bamako magyar hangja bejegyzéseiben
videó a Hősök teréről, csapatunk is pózol :-)