| Elfelejtett jelszó | RegisztrációLátogatók: 255538Regisztrált felhasználók: 423

első | utolsó       1  2  3  4  5  ...     

2011. Január 31. (Bamako magyar hangja)

!* Bamako-s hírek, piacos élmények
jan. 30-ról

Jó Reggelt Bamako! Jó Reggelt Fehérvár!
(igaz, hogy ma 31-e van, vegyétek úgy, hogy még tegnap reggel van :-) )

Egyelőre a szűk keresztmetszet Iván...
Ugyanis megérkezett az egész mezőny, így a keresleti ára jócskán visszaesett! :-(
Nem tudják ezek az afrikaiak, mi a jó!!!
Iván jobban viselte a fekete kontinens "útjai", mint az európai némileg minőségibb aszfaltot, autópályát...
A két gyönyörű - ablakain kitekintő - zsiráf pedig nem csak az eszmei értékét dobja meg, hisz akár szafari járatokat is lehetne vele szervezni, de iskolabusznak is befogható! :-)
Semmi üzleti érzékük!! Vagy mégis? Hiszen ma már túlkínálat volt az "autós piacon", ma harmadárat kínáltak érte.
Ennyiért nem lesz odaadva!
Reméljük, hogy a magas UV sugárzás megsüti az autóneppereket is és nem csak az agyvizük forr fel, hanem a vételi kedvük is! :-)

Szóval, úgy képzeljétek, hogy 10-11-es volt az UV sugárzás Bamakoban. Mára még többet jeleznek előre! Ahhoz tudjátok viszonyítani, hogy itthon a skála eleve "csak" 0-10 között van, 15 éve egyszer fordult elő, hogy riadót rendeltek el, mert 7-es értéken volt!!
Nem is értem, hogyan "szakadhatott" ketté a csapat, a "vigadjunk együtt, szívjunk is együtt" jelmondat hogyan kerülhetett a kukába!?
Történt ugyanis, hogy Vojázs reggeltől estig kitartott Iván mellett a piacon a tűző napon, 40 fokban, bíztatta őt a kitartásra, a helyieket a vásárlásra, míg wd kiruccant és hatalmas medencepartin vett részt...
Ők tudják!

Van, ami éppúgy működik ott is, mint itt, ha egy pillanatra elfordulsz, már nem annyid van, mint volt! :-( egy kis szerszámkészletnek lába kélt, vagy enyves kezek-lábak segítettek neki hogyis mondjam... ismeretelen koordinátára távozni! (huhh, ez szép volt :-) )
Akkora zsivaj szokott lenni, hogy legtöbbször alig értem Vojázs kofánk mondatait!
Mindenki ajándékba akar mindent, még a pólóját is... valami ruhaneműtől meg is szabadult ilyen módon, de nagyot kacagott, mikor visszavitték neki, hogy ugyan hajtsa már össze!!! :-)
Szóval, nem semmi az afrikai nép!

Újabb köszönettel tartozunk Dakar-nak (Tarnay Kálmán), aki az általa vezetett és fantasztikusan szerkesztett www.budapestbamakorally.com oldalon a 29-i írásában több ezer embernek hírt adott arról, hogy a mi csapatunk (és a konvojtársai) értek először Bamakoba!!
Azt is jó kedvvel köszönöm, hogy afrikai félelmeimet és meglepődéseimet elővezetve ajánlotta ennek a blognak az olvasgatását! :-)
Íme, idézem (mert Nagyokat csak így! :-) ):
"Sok csapat elérte már Bamakót. Elsőként szombat hajnali 1-kor a dr.laptop (67-es), a Lali King TEAM I.(132) és Lali King TEAM II. (133) csapatok értek Bamakóba.
Javaslom olvassátok el dr.laptop (67) csapat blogjait, "Bamako magyar hangját" időnként meglepte és sokkolta Afrika."
Köszi Dakar, innen is üdvözöllek! :-)

Nos, bíztatom a fiúkat, egyenek még ma-holnap sok gyíkhúst, mert itthon nehéz lesz beszerezni, ha rákapnak! :-)
Remélem, hogy ma azért kijut egy kis városnézés is nekik, hisz emlékezhettek, a Bamako-ról feltett hírem és képeim azért sok szép létesítményt mutattak be!

Üdv Mindenkinek, jelentkezek további érdekességekkel és hírekkel!
Bmh

tovább »

2011. Január 30. (Bamako magyar hangja)

! Bamako-ban a fiúk! ...kofárkodás...

Este már azért nem kaptam jelzést, mert még úton voltak, gyűrték a "fekete" aszfaltot! :-)
Hajnal 1 óra körül érkeztek meg Bamakoba, nagy családként (a 132-es és a 133-as konvoj társakkal).

Mind a fittség és az üdeség híján, mind az éjszaka élettelenségének köszönhetően egy nem túl komfortosnak és tetszetősnek mondható szállást bírtak találni.

Ma a fiúk már a piacozást is kipróbálták, egy nap közepi beszélgetés során éreztem én, hogy valami fura, de hát nem tudhattam, hogy a hőség önmaga, vagy komolyabb napszúrás, esetleg az afrikai levegő okozott-e kárt bennük, de elég eufórikus volt a hangulat!
Hogyne! Hiszen sörözős napot tartottak! :-)

A piacon minden eladó volt, azt hiszem, átfogalmazták a hazai erőszakos és öntudatos piaci kofákról alkotott véleményüket! Az itthoni - előbb említett mélyen tisztelt - kofák a bamakói piacon valószínűleg éhen halnának... Hááát ezek, na, ezek piacosok!!!
Minden eladó és mindent csere-berében akarnak intézni.
Kíváncsi leszek, mikkel állítanak majd haza! :-)
Ivánt még nem sikerült aranytömbökre váltani, de mindent a maga idejében, hisz ami késik, arra csak várni kell.
Az esélyek jók, hiszen Iván ott a maga 5 évével új járgánynak számít!

A fiúk repülő foglalása véglegessé vált, Bamako-Casablanca-Párizs-Budapest útvonal jönnek haza.
Az utazás napja 2-a lesz, a pontos időpontokat nem teszem közzé, több okból.
Két átszállás "nehezíti" a repülős kalandot, a marokkói járat kicsit necces, s ha nagyon neccessé válik, akkor Párizsban is ugrott a csatlakozás. Szóval, itt még minden a jövő zenéje.
Másrészt sok időt töltenek majd repülőn, nem lesznek elérhetők, hogy az esti órákban mikor érkeznek meg a családjukhoz, nem tudni.

NAGY KÖSZÖNET JÁR DAKARNAK (Tarnay Kálmánnak), aki minden tudását, tájékozottságát és tapasztalatát bevetve támogatást nyújtott sok-sok információval, jó tanáccsal és a repülőjegyek teljes ügyintézését átvállalva! KÖSZÖNJÜK DAKAR!!!

Itthon a családok hazai ízekkel és begyújtott kandallóval várják a fiúkat, valószínűleg egy ideig nem szabadulnak a szeretteik öleléséből!
Nehéz ám ennyi idő távollét után, ilyen átélt körülmények között hazatérnie a lelkeknek fáradtan, hiányérzettől meggyötörten!

Ma már kimondhatjuk:
Büszkék vagyunk Rátok, megcsináltátok! Juttattatok adomány formájában Afrikába magyar és fehérvári együttérzést, segítő jobbot, törődést, embertársi szeretetet!
Várunk Titeket haza épségben és egészségben!

További hírek eztán is lesznek! :-)

Üdv.
Bmh

tovább »

2011. Január 28. (Bamako magyar hangja)

* Adománykísérő kamionok és a legénység

Bemutatom az Afrikai-Magyar Egyesületet, akik szintén Bamako felé tartanak karitatív szervezetként.
Fejet hajtunk a tevékenységük előtt és további jó utat kívánunk mi is nekik!
Bmh

www.ahu.hu
A feltöltött képek az Afrikai-Magyar Egyesület által készített és publikált fotók az adománykísérő kamionok útjáról, legénységről.


Az AHU küldetése
Az Afrikai-Magyar Egyesület 2007 elején került bejegyzésre. Az alapítói okiratban megfogalmazottak szerint egyesületünk küldetése az afrikai országok fejlesztése, az egyes afrikai országokban folyó sport, oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi, kulturális, műemlékvédelmi, egészségügyi, szociális, természetvédelmi, állatvédelmi, környezetvédelmi, műszaki, természettudományi tevékenységek támogatása, ezekben való aktív részvétel. A hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése, az emberi és állampolgári jogok védelme, a kulturális örökség védelme.

Az Afrikai-Magyar Egyesület célja, hogy az Afrikával foglalkozó non-profit szféra szakmailag elismert, aktív tagjává váljon. Szervezetünk Afrika országaiban halmozottan hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, közösségek számára hosszú távú megoldást nyújtó támogatási programokat, humanitárius missziókat szervez. Egyesületünk segélyezést is végez. Ahol felüti fejét a baj Afrikában, legyen az humanitárius válság, vagy természeti katasztrófa, segélyt juttatunk el a rászorulóknak. Az afrikai fejlesztési és segélyezési támogatásokon kívül szemléletformáló tevékenységet végzünk média-kommunikáció, könyvek, kiadványok megjelenésének támogatásával, kulturális programok szervezésével. Fontosnak tartjuk az Afrikával kapcsolatos ismeretterjesztést, mivel hisszük, hogy a globális társadalmi felelősségvállalás jegyében ami ma Afrikában történik, az ránk is kihatással van, ezért Afrika sikerei és problémái minket sem hagyhatnak hidegen.

tovább »

2011. Január 28. (Bamako magyar hangja)

* MALI - ! Szülői Kontroll Ajánlott !

Tisztelt és Kedves Olvasóink!
Tegnapi bejegyzésemben elővezettem, hogy Maliról olyan írásos és képekkel ellátott anyagot publikálok a figyelmeztető felirattal, melyet kontrolláltan mutassatok meg a gyerkőcöknek!

Sok tanulságos információt tartalmaz, de szülői érzetetekre bízom, hogy mit engedtek láttatni a gyermekekkel!

Mali híresen a legszegényebb országok vezető szerepét tölti be.
Az alábbi ismertető inkább az országot mutatja be adatokkal, a képeket igyekeztem a jó ízlés és a befogadóképesség határian belül kiválogatni!

Üdv.
Bmh

Jó, ha tudod:
-október 17. a szegénység elleni világnap (http://www.szmm.gov.hu/main.php?folderID=16209&articleID=30822&ctag=articlelist&iid=1)
-ha nem is nagy dolgot, de tenni akarsz valamit, keresd és vásárold a Fair Trade termékeket, melyeket a fejlődő országok lakosai méltányos feltételek között termeltek, készítettek (www.fairvilag.org)
-a Pécsi Tudományegyetemen működik az Afrika Kutatóközpont (www.africa.pte.hu)
-Afrikáért Alapítvány: www.afrikaert.hu
-Afrikai-Magyar Egyesület: www.ahu.hu akik szintén úton vannak Bamako felé!!!

Forrás: h2onews
16/10/2009 (0:56)
A történelemben első alkalommal az éhező emberek száma elérte az egymilliárdot. Afrikában a fejlődés ellenére a helyzet aggasztó: 271 millió alultáplált ember, a lakosság 24%-a. Az arány 12%-kal növekedett a múlt évhez képest – mondta Jacques Diouf, a FAO, az élelmezési és mezőgazdasági világszervezet főigazgatója. Hétfő délutáni felszólalásában Diouf, az Afrikával foglalkozó szinódus különleges küldötte hamgsúlyozta: az éhinségtől megszabadult világ akkor válik lehetségessé, ha megvan rá a politikai szándék. Ebben az elkötelezettségben a vallások felmérhetetlen támogatást jelentenek. Diouf tiszteletét fejezte ki a számos misszionáriusnak és szerzetesnek, akik gyakran nehéz és időnként hálátlan, de mindig nagyon hasznos munkát végeznek a civil társadalom szervezetei oldalán.

Forrás: UNIS/INF/392
Az elmúlt évtizedekben a legtöbb fejlődő ország drámai, mégis gyakran alulértékelt fejlődést mutat az egészségügy, az oktatás és az alapvető életszínvonal területén, közülük éppen a legszegényebb országok mutatják fel a legnagyobb előrelépést.

A várható élettartam az elmúlt 40 évben három volt szovjet tagállamban mellet hat fekete-afrikai országban csökkent: a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Lesothóban, Dél-Afrikában, Szváziföldön, Zambiában és Zimbabwében.

Forrás: Globalance (2007)
Döbbenetes, de tény, hogy miközben a világ élelmiszerkészletei régóta bőven elegendőek lennének a Föld minden lakója számára, az éhezés és alultápláltság több, mint 800 millió embert érint. A fejlődő országokban az éhezés és a szélsőséges szegénység a mai napig a legsúlyosabb probléma, és a népességnövekedés miatt a szélsőségesen szegények száma egyre csak nő.

Az éhezők többsége a harmadik világ országaiban, elsősorban Afrika délebbi területein és Ázsiában él. Az éhezés a szélsőséges szegénység következménye, és sokkal nagyobb arányban érinti a nőket és gyermekeket, mint a férfiakat. Az éhezés lehet akut jellegű, azaz ideiglenesen kialakulhat háborúk vagy természeti csapások miatt. Az éhezők többsége azonban hosszú távon, krónikusan szenved az élelemhiánytól, ami megnöveli a korai gyermekhalandóságot illetve, a – legtöbbször halállal végződő – járványos, és egyéb betegségek terjedését.

Hivatalosan az számít szélsőségesen szegénynek, akinek jövedelme a napi 1 dollárt nem haladja meg. Közöttük találjuk azokat, akik annyira szegények, hogy már ennivalóra sem mindig jut. A puszta létfenntartásért vívott küzdelem megdöbbentően sok, 800 millió embertársunkat érinti, elsősorban a harmadik világ országaiban.

Az éhezők aránya 1990 és 2002 között 20%-ról 17 %-ra csökkent a fejlődő világban. Mivel azonban egy erősen növekvő népességről van szó, ez számukat nem csökkentette, mi több, az 1990-es 800 millióhoz képest 2003-ban 824 milliónyira becsülték a fejlődő világ éhezőinek számát.
2015-ig még 2 milliárddal többen leszünk, az éhezők arányának tehát a mostaninál jóval meredekebben kell csökkennie ahhoz, hogy számuk a felére csökkenjen.

Forrás: Transindex (Bakk-Dávid Tímea összeállítása)
Október 17. a szegénység elleni világnap, hát lássunk néhány globális adatot. A 21. században minden négy emberből egy naponta kevesebb mint 1 dollárból él meg. A nemzetközileg megállapított szegénységi küszöb 2 dollár naponta. Indiában a polgárok egyharmada még 1 dollárnál is kevesebb pénzt keres. Minden nap körülbelül 25 ezer ember hal éhen – vagyis 3,5 másodpercenként egy. Többségük gyerek.

A világon 1,2 milliárd szegény él. A legszegényebb kontinens Afrika, ahol a népesség közel fele, vagyis 300 millió ember éhezik. Az utóbbi 15 évben a szegény afrikai országok több mint 300 milliárd dollár értékű segélyt kaptak – ugyanebben a periódusban közel ugyanennyit költöttek a háborúkra is, infrastrukturális befektetések vagy az oktatás és az egészségügy fejlesztése helyett.
A háborúk ráadásul tömeges elvándorlást, parlagon maradt földeket, munkanélküliséget hoztak. A szegénység másik legfontosabb kiváltó okai a természeti katasztrófák: a hosszúra nyúló aszályok, a földrengések, árvizek, vulkánkitörések.

tovább »

2011. Január 28. (Bamako magyar hangja)

Mali a nyugat-afrikai államok 2. legnagyobb országa. Mily meglepő, szintén francia gyarmat volt Francia-Szudán néven egészen 1960-ig. Mai nevét az egykori Mali Birodalomról kapta.

Általános adatok:
Fővárosa: Bamako, államformája: köztársaság, Államfő: Amadou Toumani Touré (1992 óta), miniszterelnök: Modibo Sidibé.
Hivatalos nyelv: francia (ezen felül a lakosság további 6 nyelvet használ), a függetlenséget 1960. szeptember 22-én kiáltották ki.
Hivatalos népszámlálás nem történt, a becsült lakosság 2005-ben 12.291.529 fő volt.
Időzóna: GMT (UTC0), azaz egy időzónába esik hazánkkal.

Mali 65%-a sivatagos terület, tengerpartja nincs, az ország északi része a Szaharában fekszik.
7 oldalról határos, szomszédai: Algéria, Niger, Burkina Faso, Elefántcsontpart, Guinea, Szenegál és Mauritánia.
Földrajzilag 3 részre osztható: Szahara, Száhel-övezet és Szudán.
Északon az algériai Ahaggar-masszívum határolja, mely egy 1.000 méter magas hegyrendszer, a rendkívüli szárazságban a déli és középső területen a Niger folyó segíti az öntözést.
A Ségou és Timbuktu közötti Niger folyó deltája Massinának hívják.
Délkeleten a Guineai-küszöb peremhegységei húzódnak, az ország legmagasabb csúcsát is itt jegyzik: Hombori Tondo: 1.155 méter.

Mali éghajlata:
Az ország északi részén a forróság szinte elviselhetetlen egy európai számára. A januári középhőmérséklet 10-20 fok, júliusban 30-35 fok, de gyakran eléri akár az 50 fokot is. A déli részeken az átlag 10 fokkal marad el az északi területétől.
A csapadék mennyisége igen csekély, mindössze 20 mm évente. Ritkán fordul elő, hogy egy évben 250 mm is hullik. De az év jelentős részében – 10-12 hónapig – nem esik eső.
A déli részen az esős évszak júniustól decemberig kitart, ez a Niger folyó áradásával jár.

Északról délre haladva a táj sivatagi jellegét felváltja a Száhel-övezet füves puszta jelenségei, fokozatosan magasabb füvek, majd a vízfolyások mellett a galériaerdők jelennek meg. A táj fokozatosan átmegy szudáni szavannákba.

A Bandiagara szirtjei azonos területek a Dogonok földje nevű kulturális világörökséggel. Kiterjedt természetvédelmi rendszer jellemzi az országot, különösen a Niger folyó mocsárvilágában jelöltek ki sok, különféle természetvédelmi területet.

Mali a történelem folyamán jelentős kereskedelmi területnek számított. A 14. században élte virágkorát a Mali Birodalom, amikor is belső ellentétek miatt elvesztette jelentőségét, akkor a Szonghai Birodalom vette át szerepét. De ekkor élte meg hatalmas hanyatlását, mely a mai napig tartó és mélyülő szegénységét okozta, mivel az európaiak a tengeri útvonalát megnyitva a kereskedelmi útvonalak elveszítették forgalmukat. Így a Szaharán átvezető karavánkereskedelem lehanyatlott, áhított múlttá vált az addig aktív arany export a Földközi-tenger vidékére, visszaesett a Szahara oázisainak sókereskedelmi felügyelete. Ezen szép időkben ráépülő iparként virágzott még a szerszám- és a fegyverkészítés.
A területet a franciák az 1800-as évek végén gyarmatosították, a függetlenség kikiáltásakor, 1960-ban Szudáni Köztársasággá és Szenegáli Köztársasággá vált. A Mali Köztársaság szintén ebben az évben jött létre, amikor eme két köztársaság különvált.
Jó pár elnöke volt, mígnem 1992-ben a demokratikus választásokon Oumar Konarét választották elnökké, akit ’97-ben újraválasztottak (aki jelentős időszakban töltötte be a posztot). Az elnök küzdött a korrupció ellen és jelentős gazdasági reformokat vezetett be. Az ország ’99-ben csatlakozott az afrikai régiószervezethez. A volt elnök, Konaré lett az Afrikai Unió elnöke 2003-ban, 2000 és 2001 között az ENSZ BT tagja volt, majd 2002-ben Amadou Toumani Tourét választották utódjául, aki azóta is az ország vezetője.

A lakosság több, mint 30 féle népcsoporthoz tartozik, a legjelentősebb 30%-ban bambara.
Szomorú és sajnálatos tény, hogy a lakosság 81%-a (felnőtt) analfabéta, csak minden második ember jut tiszta ivóvízhez! A várható életkor 48 év.
A lakosság 100%-a muzulmán vallású.

A lakosság 80%-a mezőgazdasággal vagy halászattal foglalkozik, de a mezőgazdasági tevékenység a céli területre összpontosul a Niger és a Szenegál folyó mellett az ország 2%-án.
A népesség tizede nomád életmódot folytat.
Az ipar a csekély mezőgazdasági termények feldolgozására épül, az ország bevételének érzékenysége a legfőbb exportcikkének, a gyapotnak a világpiaci változásaitól függ és változik.

Mali a világ egyik legszegényebb országa.
A megkezdett reformoknak köszönhetően és az afrikai frank ’94-es (50%-os) leértékelésének következtében a gazdaság fellendülésnek indult, ’96-98 között több aranybányászati cég is növelte az itteni kitermelését, így Malinak esélye van megerősödnie, mint aranyexportőr.

Az országban – az európai hódítások előtt – keletkezett „szudáni” építészet eredményeként az UNESCO világörökséggé nyilvánította Dzsenné óvárosát, Timbuktu mecsetei, mauzóleumait és templomait, Dogonok földjét és Askia síremlékét.

Maliban ünneplik az Újévet (jan.1.), a hadsereg napját (jan.20.), Moussa Traoré rezsimjének mártírjait (márc.26.), a munka ünnepét (máj.1.), Afrika-napját (máj.25.), a függetlenség napját (szept.22) és a karácsonyt (dec.25.).

tovább »

2011. Január 28. (Bamako magyar hangja)

! LogSol Fehérvár Team ETAP - jan. 28.

Csapatunk mai útvonala ez volt / s még tart, ma:

http://maps.google.hu/maps?f=d&source=s_d&saddr=13.421681,-13.425293&daddr=Bamako,+Mali&hl=hu&geocode=%3BFRAGwQAdAO6F_ymRCkUnEs1RDjEVYFBS4UA8ng&mra=dme&mrcr=0&mrsp=0&sz=7&sll=13.759975,-10.801315&sspn=5.653405,10.821533&ie=UTF8&z=7

Lehet, hogy gyúrnak a róluk elnevezett etapra és jövőre már átírják a szervezők a versenynaptárt?? :-o)

Üdv.
Bmh

tovább »

2011. Január 28. (Bamako magyar hangja)

! A NAGY HÍR!!!

Helló Család, Szerettek, Barátok, Szurkolók, Kollégák!

Nagy hírem van:
minden előzetes egyértelmű infó és félreértés egyvelege ellenére vagy pont ezért...
a fiúk ma este Bamakoba érnek!!

A csapatunk hármas konvojban úgy döntött, hogy lecsapják a nagy kanyart :-)
Azt gondolom, a Dakar és Bamako között elhelyezett etapok célpontjai azt az U-betűt írják le, melyről a fiúknak sok-sok \"csúnya\" szó jutott eszébe, ezért dobták el a kunkort...
Unalmas, -tálatos, -gatós, -tolsó, -ralom, -ndorító, -rológia, -krángengszter...

Bamakoban a helyi nepperek a futam végén az autókért igen ingadozó árat adnak.
A gyakorlatban az elsők és az utolsók járnak jól, csapatunk garantáltan az elsők között lesz, úgyhogy Iván ára talán lóvéban is tükrözheti az értékét!
A vásár alakulásáról természetesen beszámolok!

A hírek és érdekességek rovat továbbra sem szűnik meg, a fiúk egyébként 4 teljes napot töltenek még Bamakoban, majd 2-án hajnalban szállnak fel repülőre Casablanca-n, Párizson keresztül érkeznek haza valamikor szerda délután, este.
De előtte még 31-én egy nagy Bamako bulit csapnak!! :-)

A levágott \"kunkorról\" csatolok képeket(Niokolo Koba - Keneiba - Diema - Bamako)...

Üdv.
Bmh

tovább »

2011. Január 28. (Bamako magyar hangja)

!* 12. etap - jan. 28. - Niokolo Koba - Kenieba
táv: 213 km (pihenőnap)
határátlépés: Szenegálból Maliba

Jóóóó Reggelt, Szenegál!!!
Jóóóó Reggelt, Fiúk!!! :-)
Ouu, ha kinézek az ablakon, elmerengve képzelgek a fehér hó láttán, vajon milyen csodás lehet reggel 15-17 fokos tavaszi szellőre ébrednie a csapatnak!!
Ha lenne időm tovább merengeni, talán még a tegnapi Heinekent is megkívánnám tőlük...

Ma, ha nem is akaratból, de kötelezően is határt kell (-ene) lépniük Ivánnal, hiszen ma jár le a nagylelkű, vendégszerető szenegáli 2 napos autós engedély...
Minden bizonnyal ez meg is lesz, mai útnak indulásuk még 905 km teljesítési motivációval kap lendületet, s hamarosan Bamakoba lesznek!!!
A csapatunk szinte "magyar misszióként" a többi "2 napos engedéllyel" rendelkező magyar csapattal halad tovább, ma belépnek a világszinten egyik legszegényebb országként jegyzett Maliba.
Meglátjátok, mire hazaérnek, a kenyérhéjat is be fogják csomagolni az ebédmaradékból...

Készülök a mai napon Malit bemutatni Nektek, hisz a móka, kacagás és tapssal telített szurkolás mellett ne feledjük el, a fiúk elsősorban nem a kalandvágyuk miatt vágtak bele ebbe a kirándulásba. A karitatív útnak a legfontosabb feladata, hogy adományokat juttassanak a fejlődő, 3. világba!
Előre szeretném jelezni, hogy azok a szülők, akik a blogot rendszeresen olvassák és csemetéjüknek (vagy több csemetéjüknek!) felolvassák, megmutatják, ezt a bejegyzést majd vegyék szülői kontroll alá, mielőtt a gyermek (-ek) önállóan olvasnák, néznék meg! A blogbejegyzés címében és kezdetén fel lesz tüntetve a "! SZÜLŐI KONTROLL AJÁNLOTT !" felirat.

Térképen most képen mutatom meg az útvonalat, aztán bogarászhatjátok a neten, úgy tűnik, még ezek is szegényesek, hisz se utat nem mutatnak, sem a részetapokat nem ismerték fel maguktól automatice...

Hajrá fiúk, gyerünk Iván!!

Üdv.
Bmh

tovább »

2011. Január 27. (Bamako magyar hangja)

*Niokolo Koba National Park
a 12. etap, jan. 28. napjának kezdeti óráiban fogják élvezni a csapatok a látványt...

Útvonal (képekkel !!):
http://maps.google.hu/maps?f=d&source=s_d&saddr=Dakar,+Senegal&daddr=Niokolo+Koba,+Nationalpark+Niokolo-Koba,+Tambacounda,+Senegal&hl=hu&geocode=FTAR4QAdq4P3_ilxu8Wz9XLBDjEfsl0t2Rd8sQ%3BFfWLxwAdyuU9_ykFu2nJhHz6DjFPahOnYrDfbg&mra=ls&doflg=ptk&sll=13.920205,-15.03421&sspn=2.383165,4.927368&ie=UTF8&z=8&lci=com.panoramio.all

Sok-sok szépet láttam már, de ez csodálatos, a fotókat egy órát nézegettem és még mindig tátottam a számat...
Kis majmok, nagy macskák, óriás krokodilok, tollas (!!) madarak... :-)
CSÚCSSZUPER!!!

Néhány képet ide is feltettem, de látogassátok meg a hivatalos oldalt, kellemes éjszakátok lesz!!

Tudnivalók, érdekességek (a Wikipédia segítségével):

A Niokolo-Koba Nemzeti Park, Szenegál fővárosától 650 km-re keletre, a guineai határ mentén, a Tambacounda régióban fekszik.
A nemzeti parkstátuszt csak 1954-ben kapta meg, 1981-ben lett a világörökség része.
A park területét összesen négyszer növelték, azonban a függetlenségért folyó harc során a kormány elhanyagolta a területet.

A parkot a Gambia valamint két mellékfolyója, a Koulountou és a névadó Niokolo-Koba szeli át.

Domborzatát tekintve viszonylag sima, legmagasabb pontja az Assirik-hegy 311 méterrel.
A nagyrészt 200 méter magas dombokat, a hatalmas, az esős időszak alatt mocsarakká átalakuló, síkságok választják el egymástól.
A Fouta-Djalon hegységhez közeledve, ahol Niger, a Szenegál és a Gambia folyók erednek, a park domborzata feltűnően egyenetlenebbé válik.
Az itt található hegycsúcsok természetes határt képeznek Szenegál és Bissau-Guinea között.
A Simenti az egyetlen folyamatos állóvíz a területen, mely lehetőséget ad a szavanna állatainak, hogy a sós vízben megmártózzanak.

A nemzeti park állatvilága kiemelkedően gazdag.
A több mint 80 emlős faj között található afrikai elefánt, oroszlán, leopárd, afrikai vadkutya, csimpánz, pávián, nílusi víziló, óriás jávorantilop, fekete lóantilop, kafferbivaly, zászlósfarkú kolobusz, zöld cerkófmajom, pusztai bóbitás antilop.
Több fajta hüllő él itt: nílusi varánusz, teknős, nílusi krokodil.
330 madárfaj közül kiemelkedik az óriástúzok, a feketenyakú koronásdaru, a kaffer szarvasvarjú, a vitézsas, a bukázó sas és az apáca-fütyülőlúd.
Megközelítőleg 1500 növényfaj található a parkban. A jellegzetes fák közül érdemes megemlíteni a majomkenyérfát, a Khaya senegalensis-t és apálmirapálmát.

Az Assirik-hegyen találljuk Szenegál utolsó elefántjait, melyek kiemelten védetséget élveznek, valamint az utolsó óriás jávorantilopokat, melyeknek a súlya elérheti az egy tonnát is.

A park honlapját keressétek fel, ÉRDEMES!!!
Íme: http://www.niokolo.com/0-Accueil_ALBUMS/Accueil_Albums_FR.html

Üdv.
Bmh

tovább »

2011. Január 27. (Bamako magyar hangja)

!* 11. etap - jan. 27. - Dakar - Niokolo Koba National Park
táv: 592 km

Drága Olvasóink!
Ma volt a Bamako rali 13. napja, reggel még 2.000 km van hátra, illetve előre a célig!!!

Ma útközben még sörözni is megálltak a fiúk - szegény Iván minden jóból kimarad, pedig lehet, hogy ő is át tudná alakítani a szeszt kedélyesebb jó hangulattá... :-) -, s különös élvezettel "repültek rá" az európai fílinget idéző Heineken-re!!
Ugye-ugye, az élet apró örömei!!!

Nagy csodálkozásomban lehet, hogy én is félreértettem valamit, mintha azt csacsogták volna, hogy holnaputánra már Bamakoba lesznek... (bár a múltkori csütörtöknek benézett szombatjuk után én már semmin nem csodálkozom...)

De szó se róla, ma egy csodás vidék bejáratához érnek, a Niokolo Koba Nemzeti Parkhoz.
Egyelőre az éjszakát a bejáratánál töltik, majd a holnapi indulásnál lépnek be.
A mai SMSfalon az egyik csapat kérdésként vetette fel, hogy "mikor nyitnak és mennyi a belépő?".
Na most már, szerintem ennyi birkát-marhát ólcsóért be fognak engedni, hisz növelik a népszerűséget, a különleges állatállományt! :-o)

Esti érkezésről még nem jelentkeztek le, remélem, nem kitévedt valamelyik krokodil, s ők pedig nem gondolták úgy, hogy Iván kicsit már uncsi és kipróbálják az élő állat fuvart...

A mai hosszú út után holnap egy rövid szakasz, hivatalosan pihenőnap vár majd rájuk!
Hajrá fiúk, ma már intéztük a repülőjegyet, még egy kicsit titkolózunk a közönség előtt az érkezési dátumról (hacsak le nem késitek a csatlakozást...).

Üdv.
Bmh

p.s. a következő bejegyzésben bemutatom a Nemzeti Parkot!! :-) Csokinyúl Mindenkinek!!

tovább »

első | utolsó       1  2  3  4  5  ...